MASTAURA YA ÖZGÜ ÜRÜNLER
Site Haritası
Takvim

İNCİR BOTANİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Yaprak dökücü bir tür olan incir, kışları ılık, yazları sıcak ve kuru yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20°C olduğu yerlerde yetişir. Çok kısa süre de olsa kış soğuğuna ihtiyaç duyar. Yalnız -9°C altındaki sıcaklıklar ağaç için zararlı olabilir. Çok nemli topraklar hariç hemen her toprakta, kayalıklar üzerinde, taş yarıklarında, hatta epifit olarak başka bitkiler üzerinde yetişir. Kuru incir kalitesi söz konusu olduğunda iklim istekleri gibi toprak istekleri açısından da seçicilik gösterir. Derin, kumlu-killi, yeterli organik materyal ve kirece sahip topraklar ister. Toprak tuzluluğuna az dayanıklı bir bitkidir.

    Ağaçlar, çeşitlerine de bağlı olarak ortalama 8-10 metre boy yapar. Yapraklar genelde parçalı, tüylü ortak özelliğinde değişik formlarda karşımıza çıkar. Meyve şişkin, etli çukur, iç yüzeyi tamamen çiçeklerle kaplı bir kılıf şeklindedir. Incir meyvesi aslında incir çiçek tablasının büyümesi ve etlenmesi suretiyle meydana gelmiş yalancı bir meyvedir. Asıl meyve, esmer renkli olan sert çekirdeğimsi kısımlardır. Incirin çiçeklenme durumu ve buna bağlı olarak da döllenme biyolojisi ayrı bir önem taşımaktadır. Çiçekler, çukurlaşarak armut biçimini almış ve etlenmiş olan çiçek tablasının iç çeperinde toplu bir hâlde çiçek durumlarını teşkil ederler. Baba incirin çiçek durumunda çiçek tablasının ağzına yakın kısımda erkek çiçekler, daha aşağı kısımlarında ise mazı çiçeği denilen verimsiz dişi çiçekler bulunmaktadır. Erkek ve dişi çiçeklerin kapalı bir çiçek yapısı içersinde olmasından dolayı, incirde döllenme, ilek arısı ya da mazı sineği denilen ve erkek incirlerle birlikte yaşayan bir böcek sayesinde olur. Bitkinin tozlaşmada sadece dişi ilek arıları görev yapar. Yani erkek arılar, bu işlemde görev yapmazlar. Böcekler yumurtalarını mazı çiçeklerinin içine bırakırlar. Genç arılar çiçek tablasını terk ederken, çiçek tablasının ağız kısmına yakın bulunan olgun erkek çiçeklere temas eder. Bu temasla birlikte, üzerlerine bulaşan polenler ile gitmiş oldukları dişi bir bitkinin dişi çiçeğini döllerler.

    Erkek ve dişi incir ağaçlarında, diğer meyve türlerinde olduğu gibi tek bir çiçeklenme ve meyve bağlama periyodu yoktur. Bütün vejetasyon süresince devam eden çiçeklenme söz konusudur. Birbirini takip edecek şekilde, yılda üç kez çiçeklenme ve üç kez ürün meydana getirir. Bunlar; yel lopu (Ilkbahar ürünü, bir sene önceki sürgünlerde meydana gelir), iyi lop (ana ürün veya yaz ürünü) ve son lop (Sonbahar Ürünü)’tur.

    Incir, çelikleme ile çok kolay köklenir. Çelikle olduğu gibi, daldırma ya da dip sürgünlerinden yararlanılarak da kolayca genç fide elde edilmektedir. Bitki, çeliklemenin yanında değişik aşı yöntemleri ile de çoğaltılabilmektedir. Birçok meyvede olduğu gibi incirin de döllenme biyolojisi, meyve tutumu ve olgunlaşması son derece önemlidir. Ticari açıdan öneme sahip olan “Sarı lop” ve “Bursa Siyahı” incir çeşitleri, meyve vermeleri için mutlaka döllenme işlemine gerek duyarlar. Bu amaçla dişi incirlerin en önemli meyve ürünü olan yaz ürünleri, döllenme amacıyla iyi loplarla aynı zamanda olgunlaşan erkek incirlerin içlerindeki arıları ile birlikte dişi ağaçların üzerine bırakılması işlemine “ilekleme” (Kaprifikasyon), bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine “ilek” denir. Burada önemli olan şey, ilek arısının yeteri miktarda ve sağlıklı poleni, dişi incir meyvesindeki dişi incir çiçeklerine ulaştırmasıdır.
  • Ziyaret Bilgileri
    Aktif Ziyaretçi1
    Bugün Toplam13
    Toplam Ziyaret257982
    Döviz Bilgileri
    AlışSatış
    Dolar32.142532.2713
    Euro34.804134.9436
    Hava Durumu
    Saat